ONs verhaal

Kans + Actie = Impact

Met dat gedachtegoed is in 2003 Enactus Nederland opgericht. Na uitbreiding in verschillende steden in het hele land, begon in Groningen ook in 2016 een stichting onder het vaandel van Enactus. Vanuit deze stichting is Selfles ontstaan, gericht op de  ciculaire maatschapij  en door het creëeren van duurzame producten.

Waar?

Wereldwijd heeft Enactus zich in 37 landen gevestigd. Hier is Nederland ook één van, waarbij er binnen in Nederland 11 verschillende steden actief zijn. Per stad zijn er verschillende projecten, waarvan Selfles ook 1 is en gevestigd is in hartje Groningen. 

Hoe?

Het proces begint met het verzamelen van leeggedronken wijnflessen. Deze worden vervolgens in samenwerking met jongeren die beperkte mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt omgebouwd tot een lichtobject. Tot slot wordt het lichtobject de lucht in gebracht om het eind resultaat te presenteren.

Waarom?

Wij geloven in een wereld waarin hergebruiken de norm is. Op dit moment zijn er voor verschillende verpakkings producten circulaire systemen, helaas bestaat er op dit moment nog niet een circulair systeem voor glazen wijnflessen. Met onze lichtobjecten hopen wij mensen bewust te maken van de mogelijkheden   in een circulaire samenleven en aandacht te creëren voor duurzaamheid. 

HET PROBLEEM

Ondanks dat wij in Nederland een relatief goede glasverwerking hebben blijft het voor ons een probleem dat in tegenstelling tot plastic flessen en bierflessen en geen circulair systeem in voor wijnflessen. Wij zijn van mening dat hergebruik van producten belangrijk is in een wereld waarin weggooien de norm is. Daarvoor willen wij lege wijnflessen en ander glaswerk, die normaal gesproken in de glasbak zouden belanden, een tweede kans te geven. Door met onze lichtobjecten upcycling letterlijk in de spotlights te zetten hopen wij naast een onwijs gaaf product neer te zetten ook het besef bij mensen te creëren, duurzaam om te gaan met onze wereld!